• 28 december 2020

  Vader worden is groter dan schrijver zijn.

  Een artikel van in de Standaard

  LEES MEER→
 • 30 oktober 2020

  Biografie van een vlieg

  De Nieuwe Oost Wintertuin bedacht een even simpel als lumineus idee. En hartstikke corona-proof. In de abri’s waar normaal de posters hangen met de aankondiging van hun festival zijn nu de losse hoofdstukken van een verhaal te lezen. Afgelopen zomer kreeg Jaap de eervolle vraag om dit verhaal te schrijven. Dat werd ‘Biografie van een vlieg’. Per fiets of te voet kun je drie verschillende routes door de stad volgen langs de 25 hoofdstukken van dit verhaal over het leven van een vlieg.

  LEES MEER→
 • 5 september 2020

  Feuilleton in Trouw

  Vanaf 29 augustus verschijnt wekelijks in de zaterdagbijlage Tijdgeest van Trouw het feuilleton dat ik schreef over de Poolse mannen die ons hielpen om ons huis te verbouwen. Vijf zwijgmannen door wie ik zeer geïntrigeerd raakte. De reeks is een zoektocht in contact, hoe leer je elkaar kennen wanneer je geen taal deelt? Wat denken zij tijdens hun zwijgen? En ik wilde zien waar zij aan denken wanneer zij dat ene woord uitspreken dat we allebei verstaan. Het woord waardoor ze bijna allemaal gaan glimlachen zodra ze het uitspreken: zuhause.

  LEES MEER→
 • 5 september 2020

  Opening academisch jaar RU Nijmegen

  Op 31 augustus had ik de eervolle taak om het academisch jaar van de Radboud Universiteit mede te mogen openen. De helft van mijn leven geleden volgde ik hier een studie Milieu-Maatschappijwetenschappen. Na 18 jaar keerde ik weer even terug. Mijn speech is hier terug te lezen, Over introductie, elkaar aankijken en boeien zijn in de menigte.

  LEES MEER→
 • 8 mei 2020

  Deutschlandfunk Politik

  Op 8 mei las op de nationale radiozender Deutschlandfunk mijn korte essay 'Kriegsende und Befreiung' voor. In het Politisches Feuilleton. Een bijzondere eer omdat op deze dag in Duitsland het eind van de 2e wereldoorlog wordt herdacht.

  LEES MEER→
 • 2 mei 2020

  Essay in Trouw

  Dit weekend staat in de herdenkingsbijlage van Trouw een artikel uit de reeks die ik schreef over bevrijding in Duitsland. Bestaat die bevrijding eigenlijk wel? En waarom aarzelt zelfs mijn generatie om de Kriegsende een bevrijding te noemen? Je kunt het hele artikel hier lezen.

  LEES MEER→
 • 2 mei 2020

  Essay in Trouw

  Dit weekend staat in de herdenkingsbijlage van Trouw een artikel uit de reeks die ik schreef over bevrijding in Duitsland. Bestaat die bevrijding eigenlijk wel? En waarom aarzelt zelfs mijn generatie om de Kriegsende een bevrijding te noemen? Je kunt het hele artikel hier lezen.

  LEES MEER→
 • 20 april 2020

  Michaël Roumen manager

  Vanaf 1 april ben ik gaan samenwerken met Michaël Roumen. Hij gaat aan de slag als mijn manager en zal me zakelijk vertegenwoordigen en inhoudelijk meedenken. Omdat er zoveel plannen en ideeën zijn. Vanwege het Corona-afstandhouden, hebben we digitaal geproost met elkaar. Ik kijk erg uit naar alles wat komt.

  LEES MEER→
 • 15 april 2020

  Dichter aan de lijn

  Omdat er zovelen zijn die nu gaan slapen zonder dat iemand hen welterusten wenst, ben ik samen met VPRO MONDO en Poetry International het project Dichter aan de Lijn begonnen. Op 11 april vertelde ik erover in de uitzending van Mondo en was een eerste filmpje te zien van een reeks die de VPRO maakt over deze gesprekken. Sindsdien stromen de verzoeken binnen, u kunt uzelf hier opgeven.

  LEES MEER→
 • 21 maart 2020

  Kerntitel kinderboekenweek

  Jaarlijks selecteert het CPNB kerntitels voor de Kinderboekenweek. En dit jaar viel de onverwachte eer toe aan het prentenboek Josephina dat ik in 2012 publiceerde bij Uitgeverij de Eenhoorn. Meteen is er een 3e druk van het boek verschenen. Bijzonder hoe een ouder boek zo ineens een extra leven krijgt! De kinderboekenweek vindt plaats in oktober 2020 en heeft het thema geschiedenis.

  LEES MEER→
 • 21 maart 2020

  Bevrijding in duitsland

  Het afgelopen jaar raakte ik gefascineerd door de vraag: wordt er in Duitsland eigenlijk ook bevrijding gevierd? De Neue Rhein Zeitung (NRZ) vond dat ook een spannende vraag, daarom ging ik de afgelopen twee maanden op pad door Nordrhein-Westfalen om Duitsers te interviewen over ’75 Jahr Kriegsende’.

  LEES MEER→
 • 21 maart 2020

  18e druk Birk

  Boekhandelsketen Bruna koos Birk tot hun boek van de boekenweek 2020 en liet een volledige druk maken. Daarmee verscheen de 18e druk!

  LEES MEER→
 • 27 januari 2020

  Zomervacht naar Rusland

  Zojuist kwam het bericht dat de Russische vertaalrechten van Zomervacht verkocht zijn aan het uitgeefhuis Mann, Ivanov en Ferber. Fantastisch nieuws om in deze pracht taal te verschijnen. Het is de 12e taal waarin zijn werk verschijnt. Van Zomervacht verschijnen er vertalingen in het Engels, Sloveens en Tsjechisch.

  LEES MEER→
 • 22 oktober 2019

  Nooit meer slapen, dagblad Trouw

  Vorige week was ik in de nacht te gast bij Nooit Meer Slapen waar ik werd geïnterviewd door Pieter van der Wielen. Een gesprek op de donkere redactie van Radio 1 naar aanleiding van Een mensenleven geleden.

  LEES MEER→
 • 22 oktober 2019

  Een meester in morele ambivalentie

  Vorige week was ik in de nacht te gast bij Nooit Meer Slapen waar ik werd geïnterviewd door Pieter van der Wielen. Een gesprek op de donkere redactie van Radio 1 naar aanleiding van Een mensenleven geleden.

  LEES MEER→
 • 22 juli 2019

  In het spoor van Market Garden

  De afgelopen weken en maanden ben ik bezig geweest met een bijzonder schrijfproject. Dit jaar wordt herdacht en gevierd dat 75 jaar geleden operatie Market Garden plaatsvond om Nederland te bevrijden van de Duitse bezetters.

  LEES MEER→
 • 10 mei 2019

  Plasman wint de prijs van Kinder- en Jeugdjury

  Plasman wint de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury in Vlaanderen! Duizenden kinderen in Vlaanderen lazen afgelopen jaar de boeken voor de Kinder- en Jeugdjury. Plasman waar er daar een van. En in de jongste groep lezers van 4 tot 6 jaar won ons prentenboek! Dubbel speciaal is dat vorig jaar ons boek ‘Suzie Ruzie in het diepe’ ook al tot winnaar werd gekozen!

  LEES MEER→
 • 1 april 2019

  De dood - De Standaard

  Op 21 februari stond er een merkwaardige afspraak in mijn agenda. ‘14.00 – de dood (Gaea Schoeters). Het was een belafspraak. Voor dit interview dat onlangs in De Standaard der Letteren verscheen.

  LEES MEER→
 • 12 december 2018

  The Literary Review

  Het Amerikaanse tijdschrift The Literary Review publiceerde een ronkende recensie over de Engelse vertaling van Birk die door vertaler David Doherty werd gemaakt.

  LEES MEER→
 • 10 december 2018

  De hele Suziereeks verschijnt in het Chinees

  Uitgeverij PHEI gaat de hele reeks van Suzie Ruzie uitbrengen in een Chinese vertaling! Eerder verschenen er ook al vertalingen in het Frans en Deens. Vorig jaar werd Suzie Ruzie in het diepe bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury in Vlaanderen.

  LEES MEER→
 • 24 oktober 2018

  Booklist over Birk

  Booklist is de tijdschrift van de American Library Association en zij publiceerden een prachtige bespreking door Alexander Moran van ‘You have me to love’, de Engelse vertaling van Birk.

  LEES MEER→
 • 12 oktober 2018

  Zomervacht op 1 in de NRC top 10

  LEES MEER→
 • 28 september 2018

  De Wereld Draait Door boek van de maand

  Er lag een geel streepje op tafel, dat bleek een boekenrug. En hij lag onderop. En toen zag ik dat er een wesp voorop stond. En sindsdien dendert het. Zomervacht is DWDD Boek van de Maand. Gekozen door het gloednieuwe boekenpanel dat bestaat uit Iris Meijer van Linnaeus Boekhandel in Amsterdam, Jeroen Schwartz van Boekhandel Lovink in Lochem, Margreet de Haan van Boekhandel ’t Spui in Vlissingen en Tim van den Hoed van de Utrechtse Boekenbar uit Utrecht. Hier kun je het fragment terugkijken!

  LEES MEER→
 • 14 september 2018

  Interview in NRC Handelsblad

  Op 15 september staat er een groot zaterdaginterview door Thomas de Veen in NRC Handelsblad over Zomervacht. Hier is het alvast online te lezen. Het resultaat van een bijzondere middag praten aan de keukentafel. Met foto’s van Robin Utrecht.

  LEES MEER→
 • 14 september 2018

  Brooklyn Book Festival

  Terwijl Zomervacht in Nederland en Vlaanderen verscheen, is in de Verenigde Staten en Canada de vertaling van Birk uitgekomen. En meteen al kwam het fantastische bericht dat ‘You have me to love’ door het prestigieuze Brooklyn Book Festival in New York is gekozen tot een van de vijf beste debuten die afgelopen jaar in de VS verschenen. Zowel in vertaling als origineel Engels. Oink. Met in de ps van dat bericht de vraag of ik op 16 september te gast wil zijn op het festival. ‘Ehm… yes!’

  LEES MEER→
 • 14 september 2018

  Boek van de week - de Standaard

  Zomervacht is Boek van de Week in de Standaard der Letteren. Lees het hele artikel hier.

  LEES MEER→
 • 2 september 2018

  VPRO boeken

  Samen met Arnon Grunberg was ik te gast bij VPRO Boeken op NPO1 bij Carolina Lo Galbo om te praten over Zomervacht. Mocht je de uitzending terug willen kijken, dan kan dat hier.

  LEES MEER→
 • 6 mei 2018

  Prijs Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

  Zojuist is bekend gemaakt dat ‘Suzie Ruzie is het diepe’ de prijs van de Kinder- en Jeugdjury van Vlaanderen heeft gewonnen!

  LEES MEER→
 • 13 maart 2018

  Colm Tóibín over Birk

  Mijn dag… of wat schrijf ik, mijn millennium kan niet meer stuk na dit bericht over Birk van een van mijn favoriete auteurs, de Ierse schrijver Colm Tóibín.

  LEES MEER→
 • 29 september 2017

  Ilkley Literature Festival

  Op 3 oktober ben ik samen met Annelies Verbeke te gast op het Ilkley Literature Festival in Engeland. Dat is met meer dan 8000 bezoekers een van de grootste literatuur festivals van Engeland en dat in een piepklein dorpje in Yorkshire. Annelies en ik zullen geïnterviewd worden over de vertalingen van 30 Dagen en Birk die verschenen bij World Editions.

  LEES MEER→
 • 28 maart 2017

  Hier is... Adriaan van Dis

  Jemig, zoveel reacties, berichtjes, mails en tweets had ik niet verwacht. Dank daarvoor, ik ben er beduusd door. Mocht je de uitzending van ‘Hier is… Adriaan van Dis’ terug willen kijken dan kan dat hier. En hier kun je lezen  hoe ik de opname zelf heb ervaren.

  LEES MEER→
 • 21 maart 2017

  DWDD 'Hier is ...Adriaan van Dis'

  Eindelijk mag het de wereld in. Gisteravond zat Adriaan van Dis bij DWDD om de gasten voor zijn speciale boekenweek uitzending ‘Hier is… Adriaan van Dis’ bekend te maken. Ik mocht een van hen zijn. Een zeer grote eer. Samen met Paul Beatty en Hillary Mantel. We hebben het over schrijven voor alle leeftijden, over de jeugdboeken die ik samen heb gemaakt met Benjamin Leroy. Ik mocht een aantal gedichten voorlezen en we spraken over Birk. De uitzending is op 23 maart tijdens DWDD tussen 19.00 en 20.00. Mooier kan de boekenweek niet beginnen.

  LEES MEER→
 • 8 oktober 2016

  Neue Rhein Zeitung

  De eerste recensie in een Duitse krant over Birk. En wat voor een. Ik jodel de rest van de dag 'Jawohl, jawohl und überhaupt.' Lees hier het hele artikel.

  LEES MEER→
 • 18 september 2016

  Beau & Spijkers met koppen

  De afgelopen week was ik te gast bij Beau op RTL4 samen met Mevrouw Kranen. Zij vertelde naar aanleiding van Een mensenleven geleden over haar indrukwekkende oorlogs- en bevrijdingsherinneringen. Hier kun je een fragment terugkijken.

  LEES MEER→
 • 12 april 2016

  European Literature Night

  Een tijdje geleden kwam er een deftig telefoontje. Of ik deel wilde nemen aan de European Literature Night in de British Library in Londen. En wel op tijdens het European Literature Festival op 11 mei 2016 over nieuwe vertaalde Europese literatuur. Die avond zal ik samen te gast zijn met de Sloveense Gabriela Babnik, de Turkse schrijver Burhan Sönmez, de Deense Dorthe Nors, Alek Popov uit Bulgarije en fantastische Peter Verhelst uit België. En ik dus. We zijn gekozen uit meer dan 65 auteurs die hiervoor werden voorgedragen. Om 18.30 begint het programma in de British Library. In de middag om 14.00 schuif ik ook aan bij een panelgesprek over extremen in plek en psyche voor je personages bij de Open Universiteit.

  LEES MEER→
 • 6 maart 2016

  Blackwell's Book of the month

  Een van de mooiste boekwinkels in Londen koos 'You have me to love' tot hun boek van de maand maart. Een daarom staat er dit mooie artikel op hun website, is er een maand lang deze etalage én krijg je een gratis kopje koffie wanneer je het boek koopt, nou ja zeg! 

  LEES MEER→
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google